Ciało Nowości Wiadomości branżowe

Włoskie gesty smaku

Włoskie gesty smaku
Język włoski to nie tylko słowa – to mowa całego ciała. Włosi, jak żaden inny naród, w tak ekspresyjny sposób potrafią wyrazić swój zachwyt i zadowolenie. Zbliżający się długi weekend to doskonała okazja, aby odwiedzić słoneczną Italię i zobaczyć ten niespotykany sposób gestykulacji. Jeśli jednak planujemy spędzić majówkę w domu wśród przyjaciół włoski nastrój osiągniemy ze wspaniałym makaronem Malma!Ho Fame!Według badań Instytutu Badania Opinii Homo Homini kuchnia włoska jest jedną z najpopularniejszych w Polsce. Dania kuchni włoskiej to nie tylko wspaniały smak, ale także najwyższa jakość składników. Dlatego przygotowując w domu przepisy ze słonecznej Italii warto sięgnąć po sprawdzone produkty. Najwyższej jakości makaron Malma pozwoli nam przygotować dania równe tym z najlepszych trattori. Czując aromat pysznego makaronu rodowity Włoch z pewnością posłużył by się gestem Ho Fame, czyli jestem głodny. Nie jest on nam zapewne obcy: kantem otwartej dłonią uderzamy kilkakrotnie w okolice żołądka. Idealnie sprawdzi się on nie tylko na

Język włoski to nie tylko słowa ? to mowa całego ciała. Włosi, jak żaden inny naród, w tak ekspresyjny sposób potrafią wyrazić swój zachwyt i zadowolenie. Zbliżający się długi weekend to doskonała okazja, aby odwiedzić słoneczną Italię i zobaczyć ten niespotykany sposób gestykulacji. Jeśli jednak planujemy spędzić majówkę w domu wśród przyjaciół włoski nastrój osiągniemy ze wspaniałym makaronem Malma!

Ho Fame!

Według badań Instytutu Badania Opinii Homo Homini kuchnia włoska jest jedną z najpopularniejszych w Polsce. Dania kuchni włoskiej to nie tylko wspaniały smak, ale także najwyższa jakość składników. Dlatego przygotowując w domu przepisy ze słonecznej Italii warto sięgnąć po sprawdzone produkty. Najwyższej jakości makaron Malma pozwoli nam przygotować dania równe tym z najlepszych trattori. Czując aromat pysznego makaronu rodowity Włoch z pewnością posłużył by się gestem Ho Fame, czyli jestem głodny. Nie jest on nam zapewne obcy: kantem otwartej dłonią uderzamy kilkakrotnie w okolice żołądka. Idealnie sprawdzi się on nie tylko na Półwyspie Apenińskim, ale także na obiedzie we włoskim stylu z przyjaciółmi.

Squisito!

Co zaś najlepiej zjeść we Włoszech? Oczywiście Spaghetti! Wystawiając dwa palce i obracając nimi, jakbyśmy nakręcali na nie makaron, z pewnością uda nam się zakomunikować, że to właśnie na spaghetti mamy największą ochotę. Ten rodzaj makaronu jest równie często wybierany przez Polaków. Dla naszych najbliższych możemy przygotować ulubiony makaron Malma Spaghetti z jednym z popularnych włoskich sosów carbonara lub bolognese. Po pysznym spaghetti możemy powiedzieć jedynie Squisito! Jest to najwyższa pochwała dla kucharza, gest oznaczający, że potrawa była znakomita. Aby pochwalić naszego szefa kuchni wystarczy podnieść palec wskazujący do policzka i kręcić nim w lewo i prawo.

Al bacio, bellisimo!

Kolejnym kultowym włoskim sosem jest Pesto. Świeża bazylia, orzeszki pinii, parmezan i makaron Malma Penne zdobędą podniebienie każdego smakosza. Prostota tego dania jest kluczem do naszego kulinarnego sukcesu. Po tak wspaniałym daniu, z pewnością każdy Włoch użyłby gestu Al bacio, bellisimo! Oznacza on, że nasza potrawa była przepyszna, a wykonuje się go poprzez złożenie razem wszystkich palców jednej ręki, przysunięcie ich do ust i pocałowanie. Zatem nie ważne czy jesteśmy we włoskiej restauracji czy w domowym zaciszu, jedno jest pewne, makaronowe dania warte są każdego z tych gestów.

A to już wiesz?  Młody wygląd w każdym wieku

Po wypróbowaniu dań z makaronem Malma z pewnością będziemy mogli powiedzieć Al bacio, bellisimo!

 

***

 

Penne z migdałowym pesto

Składniki:

  • 200 g makaronu Malma Penne
  • 15 g orzeszków pinii
  • 15 g migdałów
  • 30 g liści świeżej bazylii
  • 2 łyżki stołowe utartego parmezanu
  • 50 ml oliwy z oliwek
  • pieprz ziołowy, sól do smaku

Dodatkowo do dekoracji: parmezan, pietruszka, pomidorki koktajlowe.

Bazylię i wstępnie rozdrobniony czosnek miksujemy przez chwilę w blenderze na niskich obrotach (pesto nie powinno mieć gładkiej konsystencji), a następnie dodajemy podprażone wcześniej na patelni orzeszki i migdały. Dokładamy ser i oliwę, mieszamy delikatnie łyżką. Doprawiamy do smaku. Do ugotowanego makaronu dodajemy pesto. Danie podajemy posypane parmezanem, przystrajamy pietruszką i pomidorkami koktajlowymi.

Źródło inni Klienci. Dostarczył netPR.pl

Artykuly o tym samym temacie, podobne tematy