Ciało Nowości Wiadomości branżowe

Wielkanocne menu – będzie pysznie, prosto i bezstresowo

Wielkanocne menu – będzie pysznie, prosto i bezstresowo
Mimo że coraz częściej eksperymentujemy w kuchni i szukamy nowych smaków, to są pewne okazje, gdy innowacyjne pomysły schodzą na dalszy plan, a na stołach muszą pojawić się tradycyjne polskie potrawy. Jedną z takich okazji jest Wielkanoc. Te świąteczne dania nigdy się nie nudzą - może dlatego, że czeka się na nie z utęsknieniem przez cały rok.Z jednej strony – pyszne świąteczne menu, na które czeka cała rodzina, z drugiej – presja, jaką czujemy przy okazji świąt, bo przecież dania muszą się udać. Próbować będą nie tylko domownicy, ale również goście. Pracy mnóstwo, zresztą nie tylko w kuchni, a czasu zdecydowanie za mało. Właśnie dlatego szefowie kuchni Knorr postanowili podzielić się swoimi radami i zaproponować prosty przepis na święta! W tym roku przygotujemy wielkanocne menu na spokojnie i bez paniki, a zaoszczędzony czas będzie można poświęcić na wiosenny spacer lub chociażby przymiarki przed lustrem! Najpierw zupa - to może żurek?Punktem kulminacyjnym wielkanocnej niedzieli jest obiad, który gromadzi wokół stołu wszystkich domowników.

Mimo że coraz częściej eksperymentujemy w kuchni i szukamy nowych smaków, to są pewne okazje, gdy innowacyjne pomysły schodzą na dalszy plan, a na stołach muszą pojawić się tradycyjne polskie potrawy. Jedną z takich okazji jest Wielkanoc. Te świąteczne dania nigdy się nie nudzą – może dlatego, że czeka się na nie z utęsknieniem przez cały rok.

<

p>Z jednej strony ? pyszne świąteczne menu, na które czeka cała rodzina, z drugiej ? presja, jaką czujemy przy okazji świąt, bo przecież dania muszą się udać. Próbować będą nie tylko domownicy, ale również goście. Pracy mnóstwo, zresztą nie tylko w kuchni, a czasu zdecydowanie za mało. Właśnie dlatego szefowie kuchni Knorr postanowili podzielić się swoimi radami i zaproponować prosty przepis na święta! W tym roku przygotujemy wielkanocne menu na spokojnie i bez paniki, a zaoszczędzony czas będzie można poświęcić na wiosenny spacer lub chociażby przymiarki przed lustrem!

 

Najpierw zupa – to może żurek?

Punktem kulminacyjnym wielkanocnej niedzieli jest obiad, który gromadzi wokół stołu wszystkich domowników. Idealnym wyborem na pierwsze danie będzie żurek ? tradycyjna staropolska zupa przygotowywana na bazie zakwasu. Nie znasz receptury na zakwas? A może brakuje Ci czasu na jej wykorzystanie? Spokojnie ? pyszną świąteczną zupę możemy przygotować w zaledwie pół godziny.

  1. Zaczynamy od pokrojenia w plastry marchewki i ziemniaków, które następnie gotujemy.
  2. W tym samym czasie przygotowujemy Żurek Knorr według przepisu na opakowaniu.

  3. Następnie kroimy boczek i dodajemy do żurku, wrzucamy też ugotowaną marchewkę i ziemniaki.

  4. Gotujemy całość jeszcze 10 minut. Przyprawiamy majerankiem.

  5. Już na talerzach zupę dekorujemy kawałkami jajka i posiekaną natką pietruszki.

Ten prosty przepis na Żurek wielkanocny to gwarancja smaku, a łatwość przygotowania zupy ? bezcenna.

 

Drugie danie – schab pieczony, w świątecznym sosie

A to już wiesz?  ?Po alkoholu nie jadę? ? świadomość Polaków się zmienia

Propozycja na danie główne to Schab pieczony w sosie żurawinowym. Brzmi świetnie, jeszcze lepiej smakuje. Oto szczegóły przygotowania:

  1. Rozpoczynamy od natarcia schabu ulubionymi przyprawami: majerankiem, czosnkiem, solą, pieprzem oraz musztardą.
  • Następnie obsmażamy mięso na tyle, żeby się zarumieniło.

  • Przekładamy schab do naczynia żaroodpornego, wlewamy szklankę wody, wkładamy margarynę i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 160 stopni przez 30 minut.

  • Podczas pieczenia powstaje sos – przelewamy go do rondelka i dodajemy do niego Sos do pieczeni ciemny Knorr wymieszany ze szklanką wody.

  • Na koniec, aby dopełnić dzieła, dodajemy żurawinę ze słoika oraz łyżkę śmietany.

  • Całość gotujemy do momentu, aż zgęstnieje.

  • Kucharze Knorr polecają schab podawać na ciepło np. z ziemniakami, ale można go też potraktować jako dodatek do pieczywa na zimno – pokrojony w plastry, oczywiście z sosem żurawinowym. Podczas gdy schab piecze się w piekarniku, możemy zająć się kolejnymi świątecznymi obowiązkami.

     

    Sałatka na świątecznym stole? Obowiązkowo!

    Znamy tyle przepisów na sałatki – pytanie, który z nich wybrać na Wielkanoc? Proponujemy prawdziwie odświętne wydanie, a mianowicie Świąteczną sałatkę z indykiem. Jak ją zrobić?

    1. Gotujemy 5 jajek, 4 z nich kroimy, jedno zostawiamy do dekoracji.
  • Nacieramy piersi z indyka Przyprawą do mięs Knorr. Dzięki niej mięso będzie wspaniale przyprawione, bardzo aromatyczne.

  • Skrapiamy je oliwą z oliwek, a następnie owijamy ciasno folią aluminiową.

  • Pieczemy piersi w temperaturze 160 stopni przez 35 minut.

  • Po wystudzeniu kroimy w kostkę.

  • Tak samo postępujemy z pozostałymi składnikami: ananasem, szynką, serem żółtym.

  • Teraz czas na sos ? majonez mieszamy z sokiem z cytryny oraz curry, by urozmaicić smak sosu. Łączymy składniki z sosem i doprawiamy do smaku.

  • Gotowe! Aby sałatka przyciągała wzrok gości, możemy ją udekorować szczypiorkiem oraz wcześniej ugotowanym jajkiem.

    A to już wiesz?  Nie przesadź w tłusty czwartek

     

    Tymbaliki z kurczaka – na świąteczne śniadanie, na przystawkę lub na kolację

    Pod tą tajemniczą dla niektórych nazwą kryją się nasze ulubione galaretki z mięsem i warzywami. Kucharze Knorr opowiadają, jak w szybki i prosty sposób przyrządzić je tak, jak robiły to nasze mamy i babcie.

    1. Zaczynamy od zagotowania w wodzie mięsa z kurczaka oraz warzyw: marchewki, selera, pietruszki, zielonego groszku. Doprowadzamy wywar do wrzenia, a następnie zbieramy wierzchni osad.
  • Dodajemy przyprawy: ziele angielskie, liść laurowy i ziarna czarnego pieprzu oraz dwie kostki Rosołu z kury Knorr.

  • Gotujemy bulion, następnie przecedzamy.

  • Mięso i marchewkę siekamy w kostkę.

  • Dodajemy do wywaru roztrzepane białka jajek, całość gotujemy i przecedzamy przez gazę.

  • Następnie wsypujemy żelatynę i mieszamy do jej rozpuszczenia.

  • Do wcześniej przygotowanych foremek wrzucamy pokrojoną marchewkę, mięso oraz groszek. Zalewamy wywarem, po czym odstawiamy w chłodne miejsce do zastygnięcia.

  • Gotowe galaretki podajemy z kawałkiem cytryny.

    Powyższe przepisy na Wielkanoc są polecane przez szefów kuchni Knorr w ramach „Prostego przepisu na święta”, będącego częścią programu kulinarnego „Prosty przepis na dziś!”.

    Garść porad na tzw. wszelki wypadek

    Gdy zbliża się Wielkanoc, warto mieć dobry plan działania i pakiet smacznych, sprawdzonych przepisów, których przygotowanie będzie przyjemnością, a nie stresującym obowiązkiem. Gdy jednak zdarzy nam się popełnić błąd, nie panikujmy. Oto kilka rad szefa kuchni Knorr Piotra Murawskiego na typowe wielkanocne problemy:

    – Przesolony żurek? Da się go uratować! Wystarczy rozcieńczyć go do pożądanego smaku, a w tym celu użyć wody, śmietany lub wywaru z warzyw niezawierającego soli.

    – Czy jest jakiś sposób, aby pieczone mięso nie wyschło i można go było podawać na drugi dzień?Pieczone mięso bez żadnych problemów zachowa swoją świeżość przez kilka dni, jeśli po upieczeniu umieścimy je w plastikowym pojemniczku lub po prostu zawiniemy w folię aluminiową. Drugi, znany z dawien dawna sposób, to przechowywanie mięsa w tłuszczu. Oczywiście musi to być na tyle duża ilość tłuszczu, by pokrył on całą jego powierzchnię. Tak chronione mięso można bez utraty jakości przechowywać nawet do tygodnia.

    A to już wiesz?  Jak się odżywiać w upalne dni?

    – Jak zaplanować przyrządzanie wielkanocnych potraw ? które zrobić najwcześniej, bo nic nie stracą na jakości i dotrwają do świąt, a które najpóźniej, bo koniecznie muszą być świeże?Należy zacząć od zamarynowania mięsa i przygotowania sałatek, ale wstrzymując się z ich dokańczaniem. Wcześniej można też ugotować żurek. Ostatniego dnia powinno się piec ciasta, mięsa i kończyć pozostałe potrawy. Na końcu przygotowań należy zająć się rybami, o ile takowe są w menu.

    Smacznej Wielkanocy!

    Źródło Knorr. Dostarczył netPR.pl

    Artykuly o tym samym temacie, podobne tematy