Nowości Wiadomości branżowe

Lubimy jeść na mieście, ale nie chcemy wydawać dużo na posiłki

Lubimy jeść na mieście, ale nie chcemy wydawać dużo na posiłki
Coraz więcej Polaków je posiłki poza domem. Wychodzimy na obiady, a – w dużych miastach – nawet na śniadania. Jest to wygodne i pozwala zaoszczędzić czas. Restauracje dla wielu są znakomitymi miejscami do spotkań ze znajomymi, których opinia nadal odgrywa decydującą rolę w wyborze lokalu.Według raportu „Polska na Talerzu 2015” najbardziej cenimy sobie kuchnię rodzimą (56%). Na drugim miejscu są potrawy rodem z Włoch (52%), a trzecim – ze Stanów Zjednoczonych (33%). Jedzenie uliczne cieszące się największą popularnością to kebaby (50%), burgery (13%) i hot dogi (11%). Z kolei jeśli chodzi o dania zamawiane na wynos lub z dowozem na miejsce, najczęściej wybieramy pizzę (65%).Kultura jadania poza domem dopiero się u nas kształtuje. Jak wyjaśnia w rozmowie z serwisem infoWire.pl Magda Figurna z Makro Cash and Carry Polska: „Czynnikiem wpływającym na to jest zasobność portfeli. Niewiele ponad połowa Polaków jest skłonna wydać na posiłek od 10 do 25 zł – to mało. Co więcej, odnotowaliśmy spadek w grupie osób, które przeznaczają na posiłek powyżej 45 zł.”Z raportu wynika, że Polacy w wyborze lokalu kierują się

Coraz więcej Polaków je posiłki poza domem. Wychodzimy na obiady, a ? w dużych miastach ? nawet na śniadania. Jest to wygodne i pozwala zaoszczędzić czas. Restauracje dla wielu są znakomitymi miejscami do spotkań ze znajomymi, których opinia nadal odgrywa decydującą rolę w wyborze lokalu.

Według raportu ?Polska na Talerzu 2015? najbardziej cenimy sobie kuchnię rodzimą (56%). Na drugim miejscu są potrawy rodem z Włoch (52%), a trzecim ? ze Stanów Zjednoczonych (33%). Jedzenie uliczne cieszące się największą popularnością to kebaby (50%), burgery (13%) i hot dogi (11%). Z kolei jeśli chodzi o dania zamawiane na wynos lub z dowozem na miejsce, najczęściej wybieramy pizzę (65%).

Kultura jadania poza domem dopiero się u nas kształtuje. Jak wyjaśnia w rozmowie z serwisem infoWire.pl Magda Figurna z Makro Cash and Carry Polska: ?Czynnikiem wpływającym na to jest zasobność portfeli. Niewiele ponad połowa Polaków jest skłonna wydać na posiłek od 10 do 25 zł ? to mało. Co więcej, odnotowaliśmy spadek w grupie osób, które przeznaczają na posiłek powyżej 45 zł.?

Z raportu wynika, że Polacy w wyborze lokalu kierują się jakością, choć ? jak zauważa redaktor naczelna magazynu ?Food Service? Agata Godlewska ? jest ona deklaratywna: ?Chcemy jeść zdrowiej, ale cenowo nie dla wszystkich jest to dostępne. Ta jakość dotyczy więc raczej dobrej obsługi oraz czystości i ładnego wystroju miejsca?. Nic dziwnego, że zamiast chodzić do luksusowych restauracji, najczęściej jemy w pizzeriach (54%).

Zamawiając jedzenie, klienci coraz częściej pytają o to, jakich składników używa się do potraw i jak są one przygotowywane. ?Obsługa również sama informuje o produktach, tym bardziej że wykorzystujemy składniki mało popularne w konwencjonalnych restauracjach? ? zaznacza Bogusława Matuszewska z restauracji Totomato. Niestety, badanie pokazało, że jeśli mamy uwagi do otrzymanego dania, aż 70% z nas ich nie zgłasza.

A to już wiesz?  Nowe zestawy kina domowego Samsung ? doskonały dźwięk dla każdego

Nawyki kulinarne Polaków się zmieniają. ?Trendem staje się jedzenie śniadań na mieście, ale i brunchów ? posiłków spożywanych około południa. Popularne jest też zasiadanie przy wspólnym stole, który pozwala integrować ludzi i zachęca ich do rozmów, nie tylko o kuchni? ? twierdzi Agata Michalak, redaktor naczelna magazynu ?Kukbuk?.


dostarczył infoWire.pl

Źródło infoWire.pl. Dostarczył netPR.pl

Artykuly o tym samym temacie, podobne tematy